Advocatenkantoor Hendriks van Vugt is per 1 februari 2021 verhuisd van de Lichtenauerlaan naar de Fascinatio Boulevard.

  • darkblurbg
    Advocatenkantoor
    Hendriks van Vugt

Geen erkenning aansprakelijkheid bij merendeel medische missers

In minder dan de helft van de zaken rondom medische missers wordt aansprakelijkheid erkend. Dit meldt consumentenprogramma Radar. Het tv-programma laat weten dat er in 2020 zo’n 1.350 medische claims werden ingediend. Daarvan werd nog geen 50 procent toegewezen. De gemiddelde vergoeding ligt rond € 51.000. De totale schadelast aan medische missers bedroeg tussen 2007 en 2016 bijna € 230 miljoen. Deze schadelast neemt jaarlijks toe.

Kwart zorgpersoneel heeft financiële schade door coronabesmetting

Tijdens de eerste golf corona in maart 2020 liep meer dan de helft van het zorg- en welzijnspersoneel (57%) corona op. Op dit moment ondervindt 90% daarvan nog steeds klachten. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 3.600 zorg- en welzijnsmedewerkers. FNV en tv-programma Pointer voerden het onderzoek uit. Naast fysieke en mentale klachten lijdt ruim een kwart ook financiële schade. 14% van de medewerkers verwacht gekort te worden op het salaris omdat zij ziek zijn of moeten re-integreren. 4% is reeds gekort. De FNV vindt dat er een fonds moet worden opgericht zodat aan deze schade tegemoet kan worden gekomen.

Claim tegen Bayer voor schade door sterilisatiemiddel Essure

Stichting Essure Claims meldt dat het farmaceutisch concern Bayer aanklaagt namens een groot aantal Nederlandse vrouwen. Bij deze vrouwen is het permanente sterilisatieproduct Essure geïmplanteerd, dat inmiddels uit de handel is genomen. Hoewel het product bij het op de markt komen veilig werd verklaard, leidde het tot bijwerkingen en ernstig letsel. Hierdoor moesten ongeveer 3.000 vrouwen in Nederland het anticonceptieproduct operatief laten verwijderen. Daarbij werden vaak eileiders en in veel gevallen ook de eierstokken en de baarmoeder weggenomen. 

Groeiremmers oorzaak onvruchtbaarheid en specifieke kankersoorten

Onlangs maakte consumentenprogramma Radar een tv-item over groeiremmers. Deze blijken namelijk bij vrouwen te kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Nederlanders zijn gemiddeld het langste volk ter wereld. Om de groei enigszins te beperken werden er in het verleden regelmatig hoge doseringen synthetische hormonen voorgeschreven aan meisjes die mogelijk lang konden worden.

Mogelijk 15 miljoen euro schadevergoeding geëist in zaak Nour

In de podcast ‘1-2-tje met Yves’ liet media-ondernemer Yves Gijrath weten dat de familie van Abdelhak Nouri een bedrag van vijftien miljoen euro van Ajax zou willen ontvangen. Eerder werd in de media gesproken over bedragen van een hogere orde. Zo gaf voetbalcommentator Johan Derksen aan dat het om veertig miljoen euro zou gaan. Volgens Gijrath is dit onjuist. 

FNV: ‘FFP2-mondkapje moet norm zijn in zorg’

Het meerlaagse FFP2-mondkapje – waarvan bewezen is dat het beter beschermt tegen virussen – wordt niet verplicht in de zorg. Dat vertelde minister Tamara van Ark van Medische Zorg in een gesprek met de zorgbonden. Vakbond FNV heeft hierop laten weten teleurgesteld te zijn in de minister.

Lagere schadevergoeding voor agenten met PTSS

Vorig jaar kondigden de politie en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een ruimhartiger beleid aan voor agenten met PTSS. Echter, voor langlopende dossiers blijkt dit nieuwe beleid niet goed uit te pakken. Schadevergoedingen worden verrekend met toegekende bedragen uit het verleden. Hierdoor lopen de slachtoffers veel geld mis. Deze bedragen kunnen oplopen tot wel € 100.000.

Zelfbenoemde letselschade-expert veroordeeld voor verduistering

Een man uit Enschede die zich uitgeeft voor letselschade-expert is veroordeeld tot 14 maanden celstraf. Hij gebruikte met opzet valse arbeidsovereenkomsten en salarisstroken om een schadevergoeding van 300.000 euro los te peuteren van een verzekeraar. Ook verduisterde de man letselschadebedragen van zijn cliënten, die door verzekeraars zijn uitgekeerd.

€ 350.000 smartengeld toegewezen in mishandelingszaak

Onlangs is € 350.000 smartengeld toegekend aan een slachtoffer van een ernstige mishandeling. Tot op heden is dit het hoogste toegewezen smartengeldbedrag in de Nederlandse geschiedenis. De dader mishandelde het slachtoffer omdat deze mogelijk kwaad over hem had gesproken.

Afwikkeling letselschadeclaims veteranen neemt vaak jaren in beslag

Veteranenombudsman Reinier van Zutphen is van mening dat de behandeling van letselschadezaken binnen Defensie korter moet. Wanneer veteranen tijdens een uitzending lichamelijk of psychisch letsel oplopen, duurt de afhandeling van hun zaak vaak jaren. Hierover ontvangt Van Zutphen dan ook regelmatig klachten.

Financiële paragraaf Handreiking zorgschade: beter ten halve gekeerd, dan…

De Letselschade Raad heeft de financiële paragraaf van de Handreiking Zorgschade ter consultatie openbaar gemaakt. Door een commissie binnen de ASP is dit concept bestudeerd. In een vandaag aan de Letselschade Raad toegezonden zienswijze kraakt de ASP een aantal harde noten.

Jonge vrouw loopt ernstig letsel op na hondenbeet

Onlangs werd een jonge vrouw in Den Haag gebeten door een pitbull. Het voorval gebeurde nadat de vrouw een ander hondje dat door het dier werd belaagd wilde redden.