Advocatenkantoor Hendriks van Vugt is per 1 februari 2021 verhuisd van de Lichtenauerlaan naar de Fascinatio Boulevard.

  • darkblurbg
    Advocatenkantoor
    Hendriks van Vugt

Onderzoek naar incompetente belangenbehartigers in letselschadezaken

Een trage afhandeling van letselschadezaken is voor het Verbond van Verzekeraars aanleiding om onderzoek te doen naar incompetente belangenbehartigers.. Het onderzoek richt zich op belangenbehartigers die de schaderegeling van hun cliënt frustreren door geen informatie aan te leveren bij de verzekeraar of die niet op redelijke verzoeken  reageren. Maar ook belangenbehartigers die facturen voor buitengerechtelijke kosten via de verzekeraar vergoed krijgen en daarnaast kosten in rekening brengen bij het slachtoffer. Dit is het zogenoemde dubbeldeclareren. Dat kan een bepaald bedrag zijn of zelfs een percentage van de schade-uitkering.

Verplichting bijhouden blootstelling gevaarlijke stoffen genegeerd

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts zeven procent van de organisaties een volledige beoordeling en toetsing deed voor alle gevaarlijke stoffen waarmee binnen deze organisaties wordt gewerkt. Maar liefst 70 procent heeft bovendien geen enkele blootstellingsbeoordeling uitgevoerd. Ook negeren werkgevers massaal de verplichting om bij te houden welke werknemers worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, zoals chroom-6 en ethanol.

Overlijden kind moet wake-up call zijn voor kinderopvang

De ouders van een 4-jarige meisje dat vorig jaar om het leven kwam bij een ongeval in een kinderopvang, spreken de hoop uit dat alle mensen die met kinderen werken van het ongeval leren. Het kind kwam om het leven toen een losstaande brandwerende deur op haar viel. Daarbij liep het meisje ernstig hersenletsel op. Een dag later overleed ze aan haar verwondingen.

Onderzoek naleving Arbowet ProRail bij spoorwerk

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla over respirabel kwartsstof die vrijkomt bij werkzaamheden aan spoorballast, is de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) een onderzoek gestart. Respirabel kwartsstof bestaat uit stofdeeltjes die ingeademd kunnen worden. De minuscule deeltjes dringen diep door in de luchtwegen en kunnen hier achterblijven. Dit kan ernstige longaandoeningen veroorzaken, zoals longfibrose, kortademigheid en kanker.

Gemeenten draaien op voor kosten letselschade

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat verzekeraars gemeenten laten opdraaien voor letselschadekosten die deze zelf zouden moeten betalen. Denk aan kosten voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp aan mensen die blijvend letsel opliepen door een verkeers- of bedrijfsongeval.

Geen erkenning aansprakelijkheid bij merendeel medische missers

In minder dan de helft van de zaken rondom medische missers wordt aansprakelijkheid erkend. Dit meldt consumentenprogramma Radar. Het tv-programma laat weten dat er in 2020 zo’n 1.350 medische claims werden ingediend. Daarvan werd nog geen 50 procent toegewezen. De gemiddelde vergoeding ligt rond € 51.000. De totale schadelast aan medische missers bedroeg tussen 2007 en 2016 bijna € 230 miljoen. Deze schadelast neemt jaarlijks toe.

Kwart zorgpersoneel heeft financiële schade door coronabesmetting

Tijdens de eerste golf corona in maart 2020 liep meer dan de helft van het zorg- en welzijnspersoneel (57%) corona op. Op dit moment ondervindt 90% daarvan nog steeds klachten. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 3.600 zorg- en welzijnsmedewerkers. FNV en tv-programma Pointer voerden het onderzoek uit. Naast fysieke en mentale klachten lijdt ruim een kwart ook financiële schade. 14% van de medewerkers verwacht gekort te worden op het salaris omdat zij ziek zijn of moeten re-integreren. 4% is reeds gekort. De FNV vindt dat er een fonds moet worden opgericht zodat aan deze schade tegemoet kan worden gekomen.

Claim tegen Bayer voor schade door sterilisatiemiddel Essure

Stichting Essure Claims meldt dat het farmaceutisch concern Bayer aanklaagt namens een groot aantal Nederlandse vrouwen. Bij deze vrouwen is het permanente sterilisatieproduct Essure geïmplanteerd, dat inmiddels uit de handel is genomen. Hoewel het product bij het op de markt komen veilig werd verklaard, leidde het tot bijwerkingen en ernstig letsel. Hierdoor moesten ongeveer 3.000 vrouwen in Nederland het anticonceptieproduct operatief laten verwijderen. Daarbij werden vaak eileiders en in veel gevallen ook de eierstokken en de baarmoeder weggenomen. 

Groeiremmers oorzaak onvruchtbaarheid en specifieke kankersoorten

Onlangs maakte consumentenprogramma Radar een tv-item over groeiremmers. Deze blijken namelijk bij vrouwen te kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Nederlanders zijn gemiddeld het langste volk ter wereld. Om de groei enigszins te beperken werden er in het verleden regelmatig hoge doseringen synthetische hormonen voorgeschreven aan meisjes die mogelijk lang konden worden.

Mogelijk 15 miljoen euro schadevergoeding geëist in zaak Nour

In de podcast ‘1-2-tje met Yves’ liet media-ondernemer Yves Gijrath weten dat de familie van Abdelhak Nouri een bedrag van vijftien miljoen euro van Ajax zou willen ontvangen. Eerder werd in de media gesproken over bedragen van een hogere orde. Zo gaf voetbalcommentator Johan Derksen aan dat het om veertig miljoen euro zou gaan. Volgens Gijrath is dit onjuist. 

FNV: ‘FFP2-mondkapje moet norm zijn in zorg’

Het meerlaagse FFP2-mondkapje – waarvan bewezen is dat het beter beschermt tegen virussen – wordt niet verplicht in de zorg. Dat vertelde minister Tamara van Ark van Medische Zorg in een gesprek met de zorgbonden. Vakbond FNV heeft hierop laten weten teleurgesteld te zijn in de minister.

Lagere schadevergoeding voor agenten met PTSS

Vorig jaar kondigden de politie en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een ruimhartiger beleid aan voor agenten met PTSS. Echter, voor langlopende dossiers blijkt dit nieuwe beleid niet goed uit te pakken. Schadevergoedingen worden verrekend met toegekende bedragen uit het verleden. Hierdoor lopen de slachtoffers veel geld mis. Deze bedragen kunnen oplopen tot wel € 100.000.